Fietsnieuws

Lekker licht in de lente fietsen

Fiets met riemaandrijving een superuitvinding.

,,Een fiets met riemaandrijving is de grootste innovatie aan de fiets van de afgelopen decennia’’, zegt Siem Zijlstra. De eigenaar van  Zijlstra tweewielers aan de Mient in Castricum laat met trots een Gazelle fiets zien waarbij de traditionele ketting is vervangen door een zogenoemde riemaandrijving van carbon.

,,De vette ketting wordt vervangen door een supersterke tandriem van carbon die nauwelijks onderhoud nodig heeft’’, legt Zijlstra uit. Een ander voordeel is volgens de fietsenmaker dat een fiets met zo’n aandrijving lichter fietst dan een fiets met een traditionele ketting. ,,En het is geluidloos – bij een ketting hoor je toch altijd de schakels van de ketting over de tandwielen lopen – nu hoor je niks’’.

De tandriem heeft een levensduur die twee tot drie keer zo lang is als de meest duurzame conventionele ketting. De tandriem heeft geen smering nodig;  modder, zand – en eventueel sneeuw – wordt door de speciaal opengewerkte tandwielen geperst. Een fiets met tandriem heeft geen kettingkast nodig en is daardoor ook lichter dan een fiets met een traditionele aandrijving.

Wie zijn fiets met kettingaandrijving wil ombouwen naar een riemaandrijving is ongeveer 500 euro kwijt. ,,Dat is niet alleen voor de duurdere tandwielen en de snaar, maar ook voor het speciale frame’’, legt Zijstra uit, om er in één adem aan te voegen ,,een nieuwe fiets is vaak aanlokkelijker.’’

Gazelle en Cortina verkopen fietsen met een riemaandrijving en de prijs begint vanaf 900 euro. Ook e-bike producent Kalkhoff verkoopt rijwielen met een riemaandrijving. De verkoop van e-bikes zit sowieso in de lift, vertelt Zijlstra – één op de drie verkochte exemplaren is een elektronisch exemplaar. En ook het bedrijfsleven ontdekt de e-bike, binnenkort komen koeriers de pakjes bezorgen met een elektronische e-bike, zo verwacht de fietsenmaker.

,,Steeds meer mensen gaan naar hun werk op een e-bike in plaats van met de auto’’, zegt Zijlstra. ,,Stel je woont in Castricum en je zit in Alkmaar op kantoor. Dan is het toch heerlijk om naar je werk en weer naar huis te fietsen. Lekker in de buitenlucht, en je beweegt dus het is nog gezond ook.’’